sampes

Jag är en kille som har fått kämpa här i livet mot min sjukdomar som jag fått vara med om men jag ger aldrig upp. Jag försöker att hjälpa andra som har det svårt så om ni har frågor inom vården så kanske jag kan hjälpa er med era problem så ställ en massa frågor jag svarar alltid på era frågor och inget är för dumt att fråga mej om jag är öppen för alla. Det kan bli rätt jobbigt men det är så mitt liv har varit sedan jag började va sjuk 1999 och jag har fått vara med om en hel del i vården. Jag försöker se de positiva i saker och ting men ibland är det väldigt svårt. Tack vare Stina Fjell som kom med iden att jag skulle jobba med att föreläsa för både barn och ungdomar men också i vården där jag ska berätta om hur jobbigt de kan vara att vara sjuk inte bara fysiskt utan också mycke jobbigt psykiskt.

Värd att se

Publicerad 2013-05-30 08:43:00 i Allmänt

Igår kunde jag äntligen gå på bio och se Fast and furious 6 som jag länge gått och väntat på för att kunna se och den var mycket väl värd pengarna att se nu längtar jag tills den släpps på dvd!!
 
Idag så känns det i kroppen att man var ute igår kväll och det kanske inte låter så märkvärdigt för er men när man inte brukar va ute på kvällarna på grund av att man har för ont så var det en mastodont sak att göra men jag är mycket glad att jag gjorde det.
 
Nu idag så ska jag klockan 10:00 fara upp på sjukstugan för att träffa sjukgymnasten. Hon ska undersöka mej och sedan fylla i en massa papper för att sedan lämna över det för att vi ska kunna göra någon form av dyna till min rygg.
 
I övrigt vet jag inte vad som händer men något blir det nog.
 
¨Tack för titten välkommen åter!
Sampe

Skoldag

Publicerad 2013-05-28 13:33:00 i Allmänt

Igår var en jobbig dag åkte först från Vindeln till Umeå till undersökningen efter det så åkte vi till mormor igen packade ihop sakerna och körde hem.Totalt blev det 30 mil som vi körde och inte nog med det på kvällen så var vi på kurs för handledarutbildning som var i över tre timmar och efter det fick vi äntligen  åka hem.
Nu idag var jag på skolan och jag körde permobilen dit eftersom jag är ju mer fri då och kan fara när man vill utan att behöva be om skjuts.Jag hade tänkt visa läraren det jag jobbat med i svenskan de jag hunnit skriva i min bok även om det inte är så mycket men det tar väldigt lång tid att skriva eftersom man varit med om så mycket även om jag inte tar med allt som hänt för då blir boken nästan tjockare än bibeln.
Nu vet ni vad som händer.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe
 

Dåliga vägar

Publicerad 2013-05-25 14:13:33 i Allmänt

Igår åkte vi ner till mormor här i Vindeln och jag fattar inte att dom inte lagar vägarna här för det är för bedrövligt och jag får så ont i kroppen.Nog för att vägarna i Storuman är dåliga men här i Vindeln är det mycket värre man fattar inte varför kommunen inte gör något åt saken.
 
Idag vaknade jag 02:35 med värk i ryggen och kunde inte somna om och det blir väldigt långa dagar när man vaknar så tidigt  då är det tur att det brukar vara något på tv som man kan se på.
Anledningen till varför vi är här nere är att jag ska på måndag till logopeden i Umeå för att jag vill kunna förstärka min röst men även om det går att tränga ut matstrupen så jag kan åtminstone trycka i mej vätska som jag kunde tidigare men som inte går nu.
När vi varit i Umeå måste vi direkt åka hem igen eftersom vi ska va på kurs senare på kvällen för att jag ska kunna få övningsköra så jag kan ta körkortet . Jag gick ju den kursen för flera år sedan men nu har det ju gått så pass lång tid att det inte gäller längre.Det skulle vara så himla skönt om jag kunde ta körkortet så jag kan ta mej fram dit jag vill utan att behöva be folk om skjuts hela tiden och man är mer självständig.
 
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

Möte

Publicerad 2013-05-23 08:33:16 i Allmänt

Igår så körde jag permobil till morsans jobb för klockan 11:00 hade en vi träffa arbetsteraputen. Vi pratade över min rygg och om det går att göra någon sorts dyna som kan underlätta eftersom jag ska hetas vara stelopererad och då vilar jag inte hela ryggen som alla andra eftersom jag är så sned i ryggen.
 
Det blir nog så om det är möjligt att fara ner till Umeå på ortopedtekniska för att först göra en avgjutning av min rygg och sedan göra en dyna som är formad efter mej och som är lätt att ta med.
Om det går att ordna så skulle det vara bra för som det är nu så efter att jag kört permobilen så känner  jag mej som ett slackt och jag får VÄLDIGT ONT!!!!
 
Nu idag så ringde telefonen och det var farfar och jag blev tjockad för jag vet ju att han brukar sova väldigt länge på morgnarna . Han undrade hur det var och jag hade ju tidigare lovat honom att jag ska hjälpa honom hur man bränner egna cd - skivor   men även ordna honom en mailadress och försöka göra och lära honom face Book .
 
Det lär ju ta tid men jag har ju inget annat som måste göras och har man lovat något ska man hålla det !! :)
Tack för titten välkommen åter!!
 
Sampe
 

skicka iväg

Publicerad 2013-05-20 12:17:52 i Allmänt

Jag har idag skrivit ut en massa papper som jag ska skicka iväg för att bli medlem i föreningen sällsynta diagnoser som är en förening för personer som har eller haft en eller flera sällsynta diagnoser som en läkare aldrig fått lära sej i sin utbildningen. Den föreningen är med i politiken för att hjälpa dom utsatta patienter att få en bättre sjukvård här i Sverige. Man kan även får även hjälp med att träffa personer som haft lika sjukdom som en sjäv och ge varandra knep hur man klarar sin vardag när man har problem med hälsan.
 
Nu har jag även idag beställt synundersökning för körkort och ska gå kurs igen eftersom mitt tillstånd gått ut för att kunna få övningsköra.Det skulle vara så bra om jag kan försöka ta körkort för det skulle vara så skönt så man slipper be andra om skjuts hela tiden så man får klara sej själv.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Något fel??

Publicerad 2013-05-18 13:12:04 i Allmänt

Det måste bara vara något fel på mej för nu har jag haft rethosta i fyra dagar som inte ger sej och det gör fruktansvärt ont i ryggen så fort jag hostar . Jag fattar inte vad det kan bero på. Det är ett mysterium för jag är inte ens förkyld och har det inte gett sej får jag nog ta kontakt med sjukstugan fast det är helg för så här kanb man inte ha det.
Måste sluta nu håller på att hosta mej sönder och samman.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

Otroligt men sant !!

Publicerad 2013-05-14 08:00:03 i Allmänt

Tro det eller ej igår var jag på skolan och kunde vara där hela tiden och idag ska jag fara dit igen och det är första gången på väldigt länge som jag går till skolan två dagar i rad!! Det känns väldigt bra att kunna göra det men jag tycker en sak är synd varför ska det snart bli sommarlov när jag  börjar va i nog bra form till att kunna vara i skolan? Jag hade gärna hoppat över sommarlovet och jobbat istället men det är nog många som tycker det ska bli skönt med sommarlov så jag kan förstå dom men när man inte kunnat va där på väldigt länge så är det så himla roligt att vara där för att ha fruktansvärt ont och ligga på sjukhus är ingen höjdare!!
De som är tur är ju att det börjar igen i höst men nu är bara frågan vad man ska hitta på under tiden det jag vet är att jag ska jobba som vanligt under Storumandagarna och att vi ska försöka ordna så vi kan åka ner till Falkenberg och gå på  revy så lite av tiden igen fylld.
Nä nu måste jag dra mej till skolan vi ses!!
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe
 

Nedra skit

Publicerad 2013-05-12 10:01:28 i Allmänt

I morse så när jag pratade med mormor så undrade om när vi skulle till Umeå på sjukhuset? Då kom vi på att jag ska egentligen vara där imorgon men vi får avboka den tiden eftersom jag behöver en dag i förväg att åka ner eftersom jag inte pallar med att åka fram och tillbaka samma dag för jag får så ont i ryggen.
Anledningen till varför jag skulle ner var för att få träffa en logoped för att komma på ett sätt att förstärka min röst men också undersöka om det är möjligt att genom operation tränga ut matstrupen så jag kanske kan börja svälja ner maten som alla andra. Ni kan aldrig ana hur jobbigt det är att  bli påmind om det  hela tiden och man känner sej så ensam för det finns nog ingen i hela världen som har det på samma vis som jag. Vissa läkaren har sagt " det finns jättemånga som har det på samma vis som jag" men det stämmer inte för visst man kan ju vara förlamad i stämbanden men ändå kan svälja ner maten och jag har sökt på nätet för att se över om det fanns någon grupp eller förening som har det på samma vis som jag men det finns ingen och läkarna har aldrig varit med om detta förut.
Nu ska jag inte klaga mer.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

Hur hänger det här ihop?

Publicerad 2013-05-11 08:34:27 i Allmänt

Morsan jobbar ju bara halvtid numera på medborgarskolan men just nu jobbar hon mer än en heltid hon är ju på jobbet jämt. Hon jobbar hela dagar och nu under helgen men även nästa helg så jobbar hon med mopedutbildning som dom har men hon får inte mer i lön för de utan ska ta ut det i ledighet istället men när ska hon hinna vara ledig när cheferna ordnar jobb åt henne hela tiden??
Det är ju kul att hon får göra något annat än att bara va med mej och nog klarar jag mej men när man ser henne hur slut hon är på kvällarna så fattar jag inte hur det här fungerar?
Jag kommer  själv att ta det rätt så lugnt idag kanske jobba lite med skolarbete om jag inte kommer på något annat att göra.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

finns det en lösning

Publicerad 2013-05-10 09:41:54 i Allmänt

Jag skrev ju tidigare om att jag lyckats slarva bort nyckeln till permobilgaraget och jag tar mej inte, När jag pratat med dom uppe på kommunen så hade dom en reservnyckel men den får dom inte låna ut eftersom den passar till alla garagen men dom kunde ordna att någon kommer hit och låser upp garaget och då måste jag öppna det själv och inte via någon fjärrkontroll men det gå ju de med.
Om det går att ordna för det känns inte roligt att inte kunna ta sej fram själv utan att måsta jämt be om hjälp att någon som skjutsar mej dit jag ska eftersom jag inte klara att gå längre sträckor. En annan sak jag får inte bära saker som väger mer än ett kilo med tanke på ryggen. Det är så störande eftersom jag har sådan vilja att göra saker men inte får göra något . Ibland brukar jag göra så att jag städar lite det jag kan och anledningen till varför jag gör det när mamma inte är hemma beror det på att annars skulle hon stoppa mej och säga "sätt den vid dator eller tv-spelet" men det känns inge vidare att hon jämnt måste göra allt här hemma och det enda jag gör är ju att gå mellan tv-n och datorn och börjar bli vansinnigt långtråkigt.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe 

Skrivning

Publicerad 2013-05-08 10:34:14 i Allmänt

Idag så fortsätter jag skriva på boken och det går då framåt även fast det tar sådan tid.
Jag håller även på med att ordna en e-post eller telefonnummer till den som är ansvariga uppe på kommunen för alla vägar här i Storuman.Om  ingen börjar att jaga på politikerna så lär det inte hända någonting eftersom det brukar jämnt bli så med komunen men även inom vården att man ska behöva göra deras jobb när dom nu inte gör det.
Att man som funtionshindrad  inte kunna ta sej fram för egen maskin  här i samhället är bedrövligt politikerna borde få prova på själva hur svårt det är så dom gör något åt problemen det är lätt att bestämma när man inte vet vad man pratar om eller rör dom själva.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Räkna tapeterna

Publicerad 2013-05-07 12:22:52 i Allmänt

Jag är så less på att gå hemma hela dagar utan att någonting händer.Nu idag var jag i skolan och hade relgion och det gick rätt så bra ändå jag kunde vara där hela lektionen.Nu så skulle jag ha svenska och jobba vidare med min bok och det kan jag ju göra vart som helst för jag har ju allt på usbminne men har även en bakupp på datorn där hemma ifall jag skulle tappa det .Jag har ju lagt ner mycket jobb skriva men även ordna journalanteckningar från olika undersökningar/operationer men även ur läkarbesök eller möte med annan personal inom vården.
Nu sitter jag på morsans jobb och ska börja skriva på boken för morsan har fullt upp så det blir inte förren i eftermiddag som vi kan åka och handla och fara på apoteket.
Jag tycker det är bedrövligt att inte dom på kommunen inte lägger energi på att försöka laga till alla gator här i Storuman.Det är inte så lätt att ta sej fram om man är funktionshindrad man får hela tiden köra en massa omvägar för att kunna ta sej fram här i samhället och det tycker jag är väldigt fel.Om vägarna vore bättre skulle jag köra mer med min permobil men när vägarna är så dåliga och har en rygg som gör så ont och blir mycket mer ont pga alla gropar gupp med mera som borde åtgärdas.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe
 

Ändrande planer

Publicerad 2013-05-06 10:00:42 i Allmänt

Jag hade tänkt att fara till skolan idag men det blir nog inte så har väldigt ont i både rygg och nacke och har nästan inte sovit något och det är inte så lätt att koncentrera mej därför blir jag hemma idag.
Senare ska jag fara ut men det blir nog inte förrän i eftermiddag för att gå in på banken för att få hjälp med min el-legitimation  så den fungerar.
Vi ska även prata med bilbesiktningen om en tid för att besikta bilen innan man får körförbud .Om det är så att det är något större fel som måste åtgärdas  så kommer vi nog att se över om att skaffa en annan bil för den här har börjat göra sitt. Min rygg är ju inge bra och trotts att jag hellre åker våran bil än någon annan bil eller modell som kanske är nyare men jag har fått åka i nyare bilar och provat på och då har våran bil varit den bästa för mej.
Jag har ju tidigare gått kursen för handledarutbildning för att få övningsköra men min hälsa har ju inte varit den bästa men morsan är även en bromskloss eftersom hon är så himla åkrädd. Nu  upptäckte vi att mitt tillstånd har gått ut så nu måste jag ta om det igen och nu så har jag sagt åt morsan att nu måste jag få köra annars kan jag lika gärna åka iväg till någon körskola för att ta det där. Jag kan förstå att hon är åkrädd och jag är inte arg över de och jag kan förstå om hon är åkrädd med tanke på hur hon sett mej köra på PC-spel där det ryker en och annan brevlåda med mera :)
¨Nu måste jag röra på mej börjar få väldigt ont.
Tack för titten välkommen åter!! 

Söka men vart?

Publicerad 2013-05-05 12:36:07 i Allmänt

Jag har ju en nyckel till garaget som jag har permobilen i som man trycker på en knapp så dörrarna öppnas.Det problem jag har är att jag måste ha tappat den någonstans men vet inte vars . jag försöker gå igenom i huvudet när jag sist hade den men jag har sökt på alla ställen men hittar den iaf inte.
Nu innan helgen ringde jag upp till kommunen för att höra om dom har en reservnyckel för jag hade bara fått en nyckel´. Ja det fanns en reservnyckel men den kan dom inte låna ut eftersom det är en nyckel som går till alla permobilsgarage. Det fanns ett sätt man kan göra och det är att dom låser upp garaget och låter det vara öppet för då kan jag alltid öppna det för hands det är då bättre än inget. 
I övrigt så gör jag inte så mycket eftersom jag har så ont i nacken och ryggen och varje rörelse jag gör  ont men en sak som är bra är att såret snart är helt läkt och jag hoppas att värken minskar.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

är det vår

Publicerad 2013-05-04 10:55:06 i Allmänt

I morse när vi skulle fara ut så såg bilen ut så här man har svårt att tro att de är vår.
Nu under morgonen så följde jag med till morsans jobb för att ordna inför mopedkursen som dom ska ha idag. Jag hade ju ställt i ordning  ljuskanonen och min skoldator som dom ska se film på.Det blev ett problem för jag hade ställt in ljudet på max både på datorn men även ljuskanonen ändå var ljudet inte bra nog för att alla ska kunna höra vad som sägs. Vi åkte hem för att hämta en högtalare från min stereo men det blev inte mycket  bättre för de.Jag kom på och kröp in under mammas arbetsdator och slet ut hennes dator högtalare och det fungerade mycket bättre.
Nu när jobbet var gjort så skjutsade hon hem mej igen och nu ska jag se letts dance eftersom jag inte såg det och ta det lugnt.
Tack för titten välkommen åter!  
Sampe

Stor skillnad!!!

Publicerad 2013-05-03 12:12:01 i Allmänt

Jag vet att jag skrivit det förut men jag säger då det igen hur pass mycket bättre det känns i såret på ryggen det har inte varit så här bra på två år och jag har inte lika ont som jag hade tidigare och kan röra på mej mer.Det  är bedrövligt att det ska behöva ta två år för sjukvården  och flera träffar med så kallat "specialister" som nu ska veta hur såret ska läggas om för att kunna läka men ändå inte.
Det var ju en "vanlig" läkare som kom på och hade lösningen på hur såret skulle läggas om och det känns enormt mycket bättre det går inte med ord beskriva.Undér två års tid har jag haft väldigt ont och inte kunnat göra saker óch har inte kunnat sova på grund av att jag haft så ont och varit tvungen att vara uppe 10-15 gånger per natt och röra på mej.Jag har även vissa nätter måsta kliva upp för det gjort för ont för att jag ska kunna ligga kvar.
Nu idag så är jag på morsans jobb för att ställa i ordning inför en kurs som ska ha och jag är ju teknikansvarig här och dom ska använda ljuskanonen för att kunna se på dvd.
Tack för titten välkomen åter!
Sampe

Löste sej ändå

Publicerad 2013-05-02 08:49:13 i Allmänt

I dag så behövde jag ringa till läkare och be dom skriva ut medicin som håller på ta slut. Jag ringde först till receptionen för att höra vilka läkare som har telefontid. Den doktor jag visste skrivit ut medicin åt mej tidigare sa hon i reception att han skulle sitta på val nummer 4 och jag knappade in mitt personnummer och fick reda på att läkaren ringer 08:25 men redan 08:15 ringer det dåltnummer och jag svarar  och blir snopen över att det är en annan läkare som ringer . Jag berättade då att jag trodde en annan läkare skulle ringa men jag berättade ändå vad det var jag behövde hjälp med och den läkaren sa att han skulle skriva ut medicinen så det löste sej i alla fall .  
Annars idag vet jag inte vad man ska hitta på men något blir det iaf.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe 
 

Valborgsmässoafton

Publicerad 2013-05-01 09:38:23 i Allmänt

Igår var vi ju på folkhögskolan och jag visade morsan runt i dom olika klassrum som jag brukar vara i när jag har lektion. Jag visade även där uppe för att visa vart jag brukar vara när jag jobbar med musik. Efter det så gick vi för att fika lite men efter ett tag så blev vi tvungna att fara hem eftersom jag hade så ont i ryggen men det var det värt.
Nu idag så ska jag deklarera för det måste ju göras även om man inte vill. Vi ska även åka ner till graven och se över den för förra gången vi var där var snön högre än stenen och det gick inte att gräva fram.
I övrigt vet jag inte vad man ska hitta på men nått blir det då.
Tack för titten välkommen åter!!
Sampe

Om

Min profilbild

samuel ingesson kallas även Sampe

Jag har sedan 1999 varit sjuk och har därför startat denna blogg för på så sätt kanske kunna hjälpa andra att orka fortsätta kämpa även om det inte alltid är så lätt.Jag har genomgått 58 operationer sedan 1999 så jag vet hur rädd man kan va för sjukvården och fått vara med om en hel del och mött många personer under åren och jag har hjälp dom. Om det är någon som har en fråga om antingen mej eller om sjukvården så svarar jag gärna på frågor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela