sampes

Jag är en kille som har fått kämpa här i livet mot min sjukdomar som jag fått vara med om men jag ger aldrig upp. Jag försöker att hjälpa andra som har det svårt så om ni har frågor inom vården så kanske jag kan hjälpa er med era problem så ställ en massa frågor jag svarar alltid på era frågor och inget är för dumt att fråga mej om jag är öppen för alla. Det kan bli rätt jobbigt men det är så mitt liv har varit sedan jag började va sjuk 1999 och jag har fått vara med om en hel del i vården. Jag försöker se de positiva i saker och ting men ibland är det väldigt svårt. Tack vare Stina Fjell som kom med iden att jag skulle jobba med att föreläsa för både barn och ungdomar men också i vården där jag ska berätta om hur jobbigt de kan vara att vara sjuk inte bara fysiskt utan också mycke jobbigt psykiskt.

Till det sämre

Publicerad 2013-03-30 13:14:27 i Allmänt

Jag har ju haft mer ont dom senaste dagarna och nu i morse när vi skulle byta förband på såret på ryggen så hade det fastnat så vi fick blöta loss förbandet och såret såg mycket sämre ut.Det var som jag trodde och det förklarar varför jag haft mer smärta dom senaste dagarna.
Vi hade ju först tänkt åka hem på måndag men eftersom jag ska till tandläkaren i Lycksele på Onsdag för att dra tanden så därför åker vi inte hem förren då för då slipper jag en extra resa.
Nu får man ta det lugnt några dagar med tanke på ryggen så blir det inga större utflykter kanske vi far och handlar men mer blir det nog inte men en sak som vi ska försökja ordna är med mormors telefon så den fungerar men vi ska även försöka lära henne hur hon ska använda sin mobiltelefon som hon ska ha som reservtelefon.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe
 

Inte bra

Publicerad 2013-03-27 08:50:55 i Allmänt

Jag fick ju tid igår hos tandläkaren och när hon undersökte så såg hon efter att ha röntgat att det inte var värt att laga utan att man måste dra tanden.Efter att hon ringt ner till Lycksele så kom dom fram till att hon inte skulle dra tanden utan att jag ska åka ner till Lycksele till tandläkaren där och dra tanden eftersom dom har bättre utrustning och att tande satt besvärligt till.
Det blir inte förren till veckan som jag fått tid att komma dit och det gör ju inte väldigt ont det är "bara" när jag i vissa lägen pratar men även om jag tuggar på något som det kan göra VÄLDIGT ONT!!!!
Nu under morgonen håller vi på att packa allt vi ska ha med till mormor och vi ska försöka ta oss iväg så fort som möjligt eftersom jag får mer smärta i ryggen ju längre dagen går men morsan måste förbi på jobbet innan vi kan fara så vi får väl se när vi tar oss iväg.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

att ta sej fram

Publicerad 2013-03-26 12:30:04 i Allmänt

I morse ringde jag tandläkaren här i Storuman för att få en tid helst idag eftersom vi i morgon ska åka ner till mormor och ska vara där under påsk.Jag hade tur för dom hade egentligen fullt men under tiden jag pratar så hade dom fått in ett återbud så jag fick tid klockan 14:00.
Det ska bli så roligt att få fara ner till mormor för det är ju jätte länge sedan vi var till henne och tidigare brukar vi ju nästan varit där minst en gång i veckan när jag skulle till eller från sjukhuset men nu har jag inte varit på Umeås sjukhus på länge så därför har vi inte varit där.
Nu ska jag ta och göra mej i ordning för att fara ut och handla och jag längtar till våren eller sommaren så jag kan köra permobilen så man inte behöva be andra skjusa mej dit jag ska. En sak som är dåligt är vägarna här i samhället det är gropigt och på vissa trotoarkanter tar man sej inte ner eller upp på så man får köra omvägar för att ta sej fram så det är något komunen borde tänka på för alla personer ska kunna ta sej fram på ett eller annat sätt och man inte ska behöva köra långa omvägar för man ska ta sej fram.
Tack för titten välkomen åter!
Sampe

Bio

Publicerad 2013-03-25 10:05:04 i Allmänt

Igårkväll var jag och morsan på bio för att se den sista Johan Falk Fimen och den var jätte bra!!!Ni blir inte besviken om ni går och ser den.
Idag så är mammas chef på jobbet och dom ska ha en hel del möten och jag är hemma och tar de lugnt för det gör  för ont för att jag skall kunna orka gå till skolan.
Jag väntar ju idag att neuro ska ringa eftersom dom inte gjorde det i fredags och jag hoppas dom hör av sej annars så är det bara till att börja jaga dom ingen för det gör så ont man kan knappt tänka.
Vi får väl se hur det löser sej.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Har nte ringt än

Publicerad 2013-03-23 09:51:49 i Allmänt

Läkarna från Umeå har inte ringt och jag tror ju inte att han kommer att ringa nu under helgen så det blir på Måndag som jag kan försöka nå dom så jag får försöka stå ut tills dess.Det är inte så lätt för jag vaknade 02:15 med fruktansvärd huvudvärk så det gick inte att somna om utan jag klev upp och satte mej i tv-rummet stängde dörren  så inte morsan skulle vakna och satt såg på tv.
Det är inte ¨så lätt att försöka göra någonting när det bulltar och värker i huvudet hela tiden känns som om något spelar trummor i huvudet.Jag ska då försöka städa lite här hgemma för man måste ju göra det någon gång även om det inte är så kul  men det brukar ju kännas bra när det väl är gjort.
Nu vet ni vad som händer!!
Sampe

Väntans tider

Publicerad 2013-03-21 12:57:55 i Allmänt

Idag väntar jag ju på att läkaren från Umeå ska ringa så jag får höra vad vi ska göra om vi behöver åka ner eller inte. Någonting måste dom då göra för denna värk är outhärdlig!!!Jag tror att det blir så att vi måste åka ner men om det blir så vill jag i förväg höra vad dom har för planer för jag har ingen lust att åka ner och att dom skickar hem en utan att ha gjort något åt problemet.
Under tiden jag väntar på att läkaren ska ringa håller jag på med att göra ett Dvd register och det lär ta ett tag innan jag skrivit in´alla filmer för jag ljuger inte om jag säger att den är minst 400 dvd filmer så ni kanske förstår att det kommer att ta tid.
Nu måste jag lägga mej och vila för det gör så ont i ryggen.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Orkar inte mer

Publicerad 2013-03-20 11:06:05 i Allmänt

Nu har jag under en längre tid hade fruktansvärt ont vid shunten som jag har uppe i huvudetmen när man har pratat med neuro i umeå tyckte ju dom att man skulle avvakta innnan man skulle göra något.Nu har det gått ytterliggare 10 dagar och i natt fick jag nog för jag vaknade  01:15 med enorm smärta i huvudet och det gick bara inte att somna om utan det var bara att kliva upp.
Vi har nu under morgonen pratat med läkarna i Umeå och dom vill att vi ska gå via sjukstugan här i Storuman och att dom undersöker och det blir nog en färd ner till Umeå för att få hjälp för så här orkar jag inte ha det!!!
När vi fått prata med dom i Storuman så ska vi få träffa någon ny doktor 13:30 och det lär bli en färd ner över så jag håller på att förbureda mej ifall det skullle vara så.
För den som inte vet vad en shunt är så är det t som en slang/plaströr som är innopererad i kroppen som hjälper till att få hjärnvätskan att pumpas runt  i huvudet.Man reglerar den med hjälp av som en liten dosa som läkarna har med en kraftig magnet som ställer om trycket så den är mer öppen eller stäng.En nackdel med att ha denna shunt är att jag får passa mej tex när jag varit ute och flugit och går genom metalldetektrorn måste jag åka till sjukhuset för det brukar alltid vara så att den har ställt om sej. 
Det brukar ta några timmar efter att den ställt om sej som man känner någon skillnad.
Nu ska vi åka ut för att handla får se hur det går med denna skalle men det löser sej nog.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Längesean

Publicerad 2013-03-19 11:51:41 i Allmänt

Idag så bästämnde jag mej för att försöka ta mej till skolanoch va med på lektionerna. Jag ringde till min mentor och hörde vad jag hade på schemat och hon sa "det är inriktningsvecka så jag hade musik hela dagen men även imorgon".Det kändes så skönt att kunna gå dit och träffa alla igen och bara få något annat att tänka på men det blev lite krångligt när jag skulle jobba för det är ju över 2 månader som jag inte kunnat jobba så jag har ju glömt hur man gjorde men till sist gick det bara bra.
Jag var på skolan ungefär en och en halv timme innan jag blev tvungen att åka hem för jag fick så ont i ryggen
Nu sitter jag bara och försöker ta det lugnt ett tag i väntan på att medicinen  ska börja att värka och senare kanske jag följer morsan på Ica för att handla mer än så orkar jag nog inte.
Nu ska jag gå och lägga mej och vila.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Skriva brev

Publicerad 2013-03-17 11:45:42 i Allmänt

I dag så gör jag samma som igår städa men även så letar jag efter mina nycklar som är borta och det blir inte kul om jag inte hittar nycklarna.Det var många nycklar på den och några var "mer" viktig att hitta för några nycklar går till mitt garage , en nyckel till skåpet jag har på skolan men även lägenhetsnyckeln så jag hoppas att hitta dom.
Jag håller även idag på med att fortsätta skriva brevet till landstinget om det här med tv på sjukhus hur viktig det är att få kunna försöka fokusera på någonting annat.För hur skulle dom själva klara av att ligga på sjukhus och få tiden att gå när man inte klarar att ta sej upp ur sängen och man inte har varken tv,tidningar/böcker eller dator?
Lanstinget har ju en begränsad andel pengar det vet jag men att dom hellre lägger  en massa pengar på en massa konst som finns runt om på sjukhuset där vissa konstföremål ser man inte ens vad det är och vissa tavlor som hänger uppe som säker kostar en massa pengar men det kunde lika gärna va en 4 åring som målat tavlan.Jag fattar inte att dom hellre lägger en massa pengar på det istället för att patienterna ska få en drägligare vistelse.på sjukhuset?Det kan nog vara för att dom själva inte behövt ligga inne och inte fattar hur värdefullt det är att få kunna fokusera på något helt annat än sin sjukdom iaf för en stund.
Nä nuu måste jag rusa.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

sovmorgon

Publicerad 2013-03-16 12:30:26 i Allmänt

Imorse när jag vaknade och kollade på klockan så var den 04:15 så jag hade fått sovmorgon eftersom jag vanligtvis brukar vakna vid 02:00.Jag undrar om man kan stuka foten när man sover fast man inte varit på benen och trampat snett? När jag vaknade hade jag ju ont i ryggen och i huvudet som vanligt men jag hade även jätte onte i högra foten.Det bulltar hela tiden i foten så vi har lindat in foten rätt så hårt för att jag överhuvudtaget ska kunna gå på foten.
Idag håller jag på med att städa för man måste ju göra de någon gång också även om det inte är roligt men man brukar kännas nöjd när man är färdig.Det är ju inte mycket jag klarar (utan att jag får så ont av när det gäller att städa) men jag gör det jag kan mer kan man ju inte göra.
Nu är morsan hos farmor och hjälper henne med något men när hon är klar där så ska vi fara ut och handla för jag vill komma ut idag  för det är så himla tråkigt att bara kunna vara inne,att ta sej ut  är nästan som dagens höjdpunkt så ni kanske förstår hur långtråkigt det är.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

AJ AJ AJ !!!!!!!!

Publicerad 2013-03-14 09:13:36 i Allmänt

Jag skrev ju i förr igår att jag väntade att läkaren skulle ringa men det blev en sköterska som ringde upp och lät medela att vi skulle avvakta innan man skulle göra något.Det är inte lätt att försöka härda ut när det gör så fruktansvärt ont och i natt vaknade jag 01:15 med mycket smärta så det vara bara att kliva upp och gå till tvrummet och se på tv för det var omöjligt att kunna sova.
Jag ska försöka härda ut men är det inte bättre tills efter helgen om jag orkar stå ut tills dess ska vi prata med läkarna i Umeå och kräva att få komma ner för att få det undersökt och få ett svar.
Om ni möter mej på byn eller annat och jag inte är så pratglad av mej eller att jag inte riktigt hänger med så ber jag om ursäkt men det här tar knäcken på mej.Jag har ju vant mej med ryggsmärtan men att både ha jätte ont i ryggen och i shunten är bara för mycket det går varken sitta,ligga eller gå. Det finns inte så mycket jag orkar med att göra annat än titta på tv/film eller sitta vid datorn.
Nä nu ska jag sluta klaga.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Hoppas få besked

Publicerad 2013-03-12 11:19:57 i Allmänt

Idag så ska ju neurokirurgen ringa och jag kanske får något svar på hur vi ska göra med shunten.Nu sitter jag på morsans jobb i väntan på att läkaren ska ringa för jag vill helst att morsan är med och hör samtalet så det inte blir några missförstånd.Jag hoppas verkligen att jag kan få någon hjälp för det är outhärdligt som det är nu blir det bara ondare och ondare för varje dag som går.
Sjuksköterskan jag pratade med sa "eftersom våra läkare oftast står och opererar hela dagarna så kan dom inte säga ifall det blir på förmiddagen eller eftermiddagen som läkaren ringer" så jag är fastlåst på morsans jobb ända tills läkaren ringer.
Det finns inte så mycket för mej att göra här på jobbet men det är bara att gilla läget för jag vill ju verkligen prata med läkaren för så här orkar jag inte ha det.
Håll tummarna
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Inte de också!!!!

Publicerad 2013-03-11 09:53:42 i Allmänt

Jag har ju vant mej med att ha ont i ryggen och tidigare för flera år sedan hade jag jämnt ont i huvudet men sedan jag fick ont i ryggen så har huvudvärken blivit minder fram tills nu.Där jag har inopererat en Shunt ( den gör så att hjärnvätskan flyter på som de ska) så tidigare hade jag fått vävnads död och fick flytta shuntenväntilen till ett annat område .Innan så trodde inte läkarna att det var så farligt och ingen verkade vilja undersöka varför jag hade så ont.Det dröjde länge innan dom upptäckte när huden började bli svart att dom måste  flytta shuntventilen och 
efter de så har jag nästan aldrig haft ont i Huvudet fram tills nu
Jag kan inte ligga ner för då bulltar det ännu mer i huvudet och mår illa och ju längre dagen går desstå mer värk får jag så nu klockan nio ringde jag till Neuro för att höra húr vi ska göra för jag pallar inte att ha ont i huvudet också jag har nog med ryggvärkenNär jag ringde dit så var det en dataröst som sa att dom skulle ringa 10:05 och jag hoppas att dom kan hoppas att jag "bara" måsta ställa om shunten och inte behöva opereras för att hitta ett annat ställe där den kan ligga på.
Ja som ni ser så händer det alltid något nytt och jag tycker att jag borde titu´leras som läkare jag har ju haft nästan alla åkommer i världen iaf dom mest ovanliga som läkarna som utbildar sej inte har någon aning om eller fått lära sej om.
Tack för titten välkomen åter

Ett varmt tack

Publicerad 2013-03-09 16:03:04 i Allmänt

Idag så när vi var ute för att handla så åkte vi förbi blomsterhandeln för att köpa något åt våra fantastiska grannar som räddade livet på mej den fjortonde januari då jag fick hjärtstillestånd här hemma .
Det är tur man har sådana fantastiska grannar som jobbar inom vården så dom visste vad dom skulle göra och om vi inte haft så fina grannar så skulle jag nog inte levt idag.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Slutstation !!!!!

Publicerad 2013-03-06 11:58:28 i Allmänt

Nu är det klart imorgon får vi äntligen fara hem!!!!
 
Eftersom jag går upp i vikt som jag ska så  blir det så att jag ska få fara hem imorgon så det blir en massa packning som ska packas ihop och bäras ut.Det har ju blivit en hel del saker här eftersom vi varit här så länge så det är inte konstigt.
Nu håller vi på att skriva en lista på vad vi måste göra och handla innan vi far hem för vi har ju ingen mat hemma eftersom vi inte varit hemma på över en månad.Vi måste även upp på sjukstugan i Storuman för att hämta min madrass som blev kvar där när jag blev skickad hit till Lycksele.
Det känns så skönt att få åka hem jag är så himla less på att vara inlagd på¨sjukhus.Jag kommer till en början vara hemma och få allt att fungera innan jag börjar i skolan igen för jag vill verkligen inte bli inlagd på sjukhus igen.
Jag kommer att ringa till frisören för att få hjälp med håret jag ser ju för gräslig ut för jag har tappat en massa hår men jag vill klippa och gärna färga mej men är lite rädd att jag ska tappa ännu mer hår men hon kanske har något tips eller råd att ge mej.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Vasaloppet

Publicerad 2013-03-03 12:25:05 i Allmänt

Ja idag var ju Vasaloppet och det blev ju en annan segrare i år men jag tycker det är orättvist jag var ju redan i mål före dom men inte fick jag någon krans för de.Nä skämt och sido dom har gjort det  väldigt bra jag skulle då aldrig överleva om jag ställde upp.
Jag vet inte men det kan tänkas att min bror Jimmy och hans familj kan komma på besök för han ringde mej i Torsdags  och hörde om jag skulle vara kvar här på sjukhuset och ifall jag ville ha besök men det kan ju ha blivit ändrat det återstår ju att se.
Under en veckas tid har vi testat att lägga om såret med ett blött förband men det fungerar inte för jag har fått mer värk i såret sedan vi började med den här omläggningen  så jag pratade med en sköterska och vi ska återgå till den andra förbandet jag hade tidigare så jag hoppas det blir  bättre.
Idag är det ju bättre väder så man kanske far ut en tur idag men det blir nog efter jag fått reda på om vi får besök eller inte.
Nu måste jag lägga mej och vila ryggen ett tag för om en stund kommer dom för att lägga om såret på ryggen men även sårena på fötterna.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe
 

Ingen hemgång

Publicerad 2013-03-01 12:34:43 i Allmänt

Det kommer inte bli någon hemgång än så länge det blir minst en vecka till här för dom vill göra ännu fler undersökniingar bland annat har dom tagit nya prover för att kanske förstå varför jag inte går upp i vikt trotts att jag äter mer än de jag ska.
Jag hade ju hoppats på att få fara hem samtidigt är det ju bra så dom får se hur svårt det är att jag ska kunna behålla vikten eftersom det finns personer som misstror mej.När man gör sitt bästa och ändå inte går upp i vikt så känns det inge vidare och man blir besviken när folk inte tror på en, det skulle ju bara ta ännu längre tid innan jag skulle få fara hem

Idag så åker morsan hem för att examinera i snöskoter och för att åka hem och hämta posten och lite andra saker som kläder med mera.Under tiden hon är borta så tar jag det lugnt och ska se på en massa filmer och sitta vid datorn och skriva några mail.Jag kommer inte att åka ut idag så jag skrev en lapp åt morsan vad jag ville att hon ska handla så får man det man vill ha iaf.
Det gör ingenting att jag inte kan fara ut idag för det är rätt så jobbigt och jag brukar få mer värk i ryggen när jag rört på mej mycket så det kan vara bra med en vilodag.
Tack för titten välkomen åter!!
Sampe

Om

Min profilbild

samuel ingesson kallas även Sampe

Jag har sedan 1999 varit sjuk och har därför startat denna blogg för på så sätt kanske kunna hjälpa andra att orka fortsätta kämpa även om det inte alltid är så lätt.Jag har genomgått 58 operationer sedan 1999 så jag vet hur rädd man kan va för sjukvården och fått vara med om en hel del och mött många personer under åren och jag har hjälp dom. Om det är någon som har en fråga om antingen mej eller om sjukvården så svarar jag gärna på frågor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela